Lees eerst de tekst, de volgende vier vragen horen bij deze tekst.

Schildpad pikt camera

zeeschildpad

ORANJESTAD - Dick de Bruin kan het nog nauwelijks bevatten, maar de onderwatercamera die de marinier in november vorig jaar bij Aruba verloor tijdens een duik, is weer boven water dankzij een zeeschildpad die ermee richting Amerika zwom en zichzelf filmde.

"Je zult het niet geloven, maar het is ons echt overkomen", beklemtoont Dick de Bruin, als sergeant en chef-kok bij de Nederlandse marine gedetacheerd op Aruba.

"Op 11 november dook ik met mijn duikmaat Toine van der Klooster bij Eagle Beach voor een speciale operatie naar een getorpedeerd oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. Bedoeling was om het anker los te zagen. Toen we twee uur bezig waren om de ketting doormidden te krijgen, verloor ik mijn onderwatercamera. Het toestel schoot naar de oppervlakte. Omdat we niet snel naar boven mochten, moesten we de camera laten gaan. Toine grapte nog dat de camera naar Costa Rica of Panama zou drijven".

"Maar gisteren vertelde iemand op de school van mijn zoon Delano dat de waterdichte camera was gevonden in Florida, Key West. De vinder had het laatste camerafilmpje op YouTube gezet. Daarop zag ik tot mijn verbazing dat een zeeschildpad in het cameralint verstrikt was geraakt, al peddelend het apparaat had geactiveerd en een film van zichzelf had gemaakt tot de batterij leeg was. Hilarisch!" De vinder, de Amerikaanse kustwachter Paul Shultz, begon een zoekactie op duikwebsites en kwam zo bij Dick en Mandy de Bruin terecht.

Opgave 01

De onderwatercamera was gestolen door een zeeschildpad. Is dit waar?


Opgave 02

Waar verblijft Dick de Bruin?


Opgave 03

Waar was de camera uiteindelijk gevonden?


Opgave 04

Wie was de vinder van de camera?Bestel Kids4cito oefenboekjes
Oefenboekjes voor Cito- en Entreetoets