Lees eerst de tekst, de volgende vier vragen horen bij deze tekst.

Gezocht: kakelende heks zonder allergie

heks

LONDEN - Zeker tweeduizend mensen hebben zich dinsdag gemeld in een Britse grot voor een wel heel bijzondere sollicitatie. De Wookey-grotten in het zuidwesten van Engeland hebben namelijk een nieuwe heks nodig om bezoekers te laten schrikken.

De nieuwe heks, die man of vrouw mag zijn, gaat bijna 60.000 euro per jaar verdienen. Voorwaarde is wel dat de heks angstaanjagend kan kakelen en niet allergisch is voor katten. Ook moet slapen in een grot geen probleem zijn.

Tijdens de sollicitatieronde hadden de kandidaten een minuut de tijd om hun kunsten te laten zien. Sommigen deden dat door huiveringwekkend te weeklagen, anderen vervloekten hun publiek. De meeste sollicitanten hadden bezems bij zich en droegen puntmutsen.

De winnaar zal in de voetsporen treden van de beruchte heks die volgens de legende de streek jarenlang lastigviel. Ze zorgde ervoor dat de oogst mislukte en de melk zuur werd. Een abt maakte een einde aan de overlast. Hij gooide wijwater over de heks, die daardoor in steen veranderde.

Opgave 01

Wat is een sollicitatie?


Opgave 02

Hoeveel mensen hebben zich gemeld?


Opgave 03

Wat moet de nieuwe heks niet zijn?


Opgave 04

Wat gebeurt er als je wijwater over een heks gooit?Bestel Kids4cito oefenboekjes
Oefenboekjes voor Cito- en Entreetoets