Alle vragen gaan over de tekst.

Griep of verkoudheid

griep

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid? Je hebt erge hoofdpijn, een snotneus en ook nog eens een zere keel. Lekker onder wol en een beetje laten verwennen. Maar heb je wel griep of is het een verkoudheid? Bij een verkoudheid heb je klachten aan de luchtwegen maar bij griep heb je nog veel meer verschijnselen. Je hebt koorts, rillingen en overal spierpijn. Griep is niet na een aantal dagen over maar lig je twee weken op bed. Gelukkig krijgt de mens gemiddeld twee keer in de 10 jaar griep. Een verkoudheid kan een mens wel vijf keer per jaar krijgen.

Beide worden veroorzaakt door een virus. Deze verspreiden zich heel makkelijk waar mensen veel bij elkaar komen. Bijvoorbeeld in de klas, op een feestje, in de bus of trein. Als een persoon met dit virus hoest, of via de handen die een deurklink hebben vastgehouden verspreidt dit virus zich razendsnel. Het virus komt via jouw handen weer in je mond.

Je wordt niet altijd ziek als je besmet bent. Je immuunsysteem kan de virussen onthouden en door beschermingsstoffen, antilichamen, dit virus aanvallen. Zo zul je niet ziek worden. Wel is het zo dat de virussen veranderen en dan herkent je lichaam dit nieuwe virus niet. Helaas, maar dan zul je verkouden worden of de griep krijgen. Mensen zijn vaak in de herfst of in de winter ziek. De ramen zijn dan dicht en men zit vaker met meerdere mensen binnen.

Opgave 01

Wat heb je als je een zere keel, overal spierpijn en koorts hebt?


Opgave 02

Hoe vaak per jaar worden de mensen gemiddeld verkouden?


Opgave 03

Hoe beschermt je lichaam zich tegen virussen?Bestel Kids4cito oefenboekjes
Oefenboekjes voor Cito- en Entreetoets